sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Secrete Windows Vista

Exista numeroase modalitati prin care poti personaliza Windows Vista, facandu-l sa evite obstacolele, sa-ti indeplineasca voile si in general sa se comporte asa cum doresti tu, si u cum doreste Microsoft.

De unde sa incepem ? Am strans 10 hack-uri favorite pentru Windows Vista. Acestea va vor permite sa faceti orie, incepand de la imbunatatirea vitezei Windows Aero si pana la deblocarea unui cont de administrator sau modificarea meniului contextual clic-dreapta. Asadar, daca vreti sa preluati controlul Windows Vista, cititi in continuare.

Avertizare! Unele dintre secretele de mai jos implica editarea Windows Registry, ceea ce poate fi o actiune periculoasa. Inainte de a atinge registrii, utilizati System Restore pentru a crea un punct de restaurare in care sa puteti reveni in caz ca se petrece ceva nedorit. Pentru a crea un astfel de punct, alegeti Control Panel/ System and Maintenance/ Restore files from backup/ Create a restore point or change settings.

1. User Account Control

Windows Vista User Account Control (UAC) este cea mai enervanta optiune nou introdusa in sistemul de operare. Desigur, ofera un surplus de protectie, insa in acelasi timp iritant.

Daca va numarati printre persoanele deranjate de UAC, puteti dezactiva aceasta optiune. O modalitate este sa alegeti Control Panel/ User Accounts and Family Safety/ User Accounts, apoi sa apasati un clic pe Turn User Account Control on or off.

Alternativ, puteti rula System Configuration Utility, introducand msconfig in cadrul command line sau al ferestrei de cautare. In fereastra aparuta, apasati pe tab-ul Tools si faceti scroll pana la Disable UAC. Subliniati-l, apoi faceti un alt clic pe butonul Launch, apoi restartati. Pentru a restabili optiunea, urmati aceeasi pasi si alegeti Enable UAC.

Daca sunteti un fan al Registry, puteti de asemenea dezactiva UAC cu ajutorul Registry Editor. Lansati aplicatia tiparind regedit in cadrul ferestrei Start/ Search sau command prompt si apasati Enter. Navigati pana la HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ Current Version\ Policies\ System\ Enable LUA si introduceti valoarea 0. Va trebui sa restartati calculatorul pentru ca schimbarea sa-si faca efectul.

UAC este de asemenea vinovat pentru o alta optiune cicalitoare a Windows Vista. Atunci cand lansezi anumite comenzi de la command prompt, ti se raspunde ca nu ai drepturi administrative pentru acestea, chiard aca esti logat pe contul de administrator.

Aceasta deoarece UAC necesita rularea command prompt-ului ca un administrator- asa numita rulare elevata a command prompt-ului. A fi logat ca administrator nu este destul ; trebuie totusi sa rulezi intr-un mod special un command prompt.

O cale este de a tipari cmd in cadrul Start/Search, un clic dreapta pe iconita command prompt care apare in meniul Start apoi selectati Run as administrator.

Insa daca nu doriti sa efectuati acesti pasi de fiecare data cand rulati command prompt, exista o cale simplificata. Puteti crea un desktop shortcut pentru un prompt elevat, sau crea un shortcut in meniul de start.

Pentru acrea un shortcut pe desktop faceti clic dreapta pe acesta si selectati New/ Shortcut. In casuta de text a ferestrei aparute, introduceti cmd si apoi faceti clic pe Next. In urmatoarea fereastra, introduceti un nume pentru scurtatura apoi Finish. Faceti un clic dreapta pe scurtatura nou create si selectati Properties. Selectati tab-ul Shortcut si apasati butonul Advanced. Bifati optiunea Run as administrator si apasati OK de doua ori la rand.

Daca doriti command prompt-ul elevat sa va apara in meniul Start, trageti-l de pe desktop catre butonul Start si plasati-l unde doriti.

2. Deblocati contul secret de administrator

Inauntrul maruntaielor Windows Vista exista un cont secret de administrator, diferit de contul obisnuit de administrator. Acest cont nu face parte din grupul Administrator. Este un fel de super-administrator, si este implicit dezactivat si ascuns. (In continuare vom utiliza litera ‘A’ pentru contul secret de administrator, respectiv ‘a’ pentru contul obisnuit de administrator).

In versiunile anterioare Windows Vista, contul de administrator nu era ascuns, majoritatea utilizatorilor utilizandu-l drept singurul cont pentru logarea in sistem. Acest cont de administrator avea drepturi depline asupra calculatorului.

In Windows Vista, Microsoft a schimbat acest aspect. In Vista, contul de Administrator nu este subiectul UAC, insa conturile normale de administrator sunt. Astfel ca Administratorul poate efectua orice schimbari asupra sistemului fara sa primeasca mesaje din partea UAC.

Activare contului de Administrator este usor de realizat. Mai intai, deschideti o fereastra elevata command prompt, apoi introduceti comanda Net user administrator /active:yes si apasati Enter. De acum inainte, contul de Administrator va aparea ca optiune in ecranul de intampinare, alaturi de restul conturilor create. Utilizati-l ca orice alt cont. Retineti ca nu va avea asociata nici o parola inca, asa ca ar fi un moment ideal sa efectuati si acest pas. Pentru dezactivarea si ascunderea acestui cont se urmeaza aceeasi pasi, iar comanda este Net user administrator /active:no.

3. Mariginile Aero

Granitele ferestrelor de sistem, de dialog si ale Control Panel sunt transparente in cadrul interfetei Windows Vista Aero. Acestea pot fi modificate : le puteti redimensiona, schimba culorile sau nivelele de transparenta.

Pentru a largi sau micsora marginile ferestrelor efectuati un clic dreapta pe desktop si alegeti Personalize. Faceti un clic pe Windows Color and Appearance si inca unul pe Open classic appearance properties for more color options. Din fereastra de dialog aparuta, asigurati-va ca Windows Aero este selectata drept schema de culori curenta. Faceti un clic pe butonul Advanced, situat in partea dreapta a ferestrei de dialog. Alegeti meniul Item si selectati optiunea Border Padding. Pentru a redimensiona marginea, introduceti marimea dorita apoi apasati succesiv OK.

Pentru a schimba culoarea marginii sau transparenta ferestrelor, faceti un clic dreapta pe desktop si selectati Personalize/ Windows Color and Appearence. Alegeti o culoare pentru ferestre din mostrele afisate sau faceti clic pe Show color mixer pentru a va crea propria culoare.

Pentru a schimba nivelul de transparenta a marginilor ferestrelor, deplasati butonul Color intensity catre stanga pentru mai multa transparenta sau catre dreapta pentru mai multa opacitate. Pentru a dezactiva transparenta, debifati casuta din dreptul optiunii Enable transparency.

4. Protejati-va intimitatea, inlaturand metadatele

Una dintre cele mai folositoare optiuni ale Vista este in acelasi timp periculoasa-utilizarea metadatelor. Metadatele sunt informatiile despre fisiere pe care nu le vedeti in mod obisnuit insa care va pot usura cautarile.

Spre exemplu, fisierele musicale contin in mod obisnuit numele compozitorului, tipul muzicii si asa mai departe. O fotografie contine de obicei data cnd a fost efectuata, modelul camerei si alte informatii asemanatoare, precum viteza ISO. Documentele si foile de calcul contin mai multe informatii despre creatorii lor, timpul petrecut pentru editare, de catre ce persoane au fost accesate ulterior si asa mai departe.

In multe cazuri, programele genereaza automat propriile metadate atunci cand este creat un fisier. Utilizatorii pot de asemenea crea propriile metadate sau le pot edita pe cele existente. Faceti un clic dreapta pe un fisier, alegeti Properties si selectati tab-ul Details. Apoi faceti un clic in dreptul oricarui camp si introduceti metadate. Retineti ca anumite metadate, precum data la care a fost printat fisierul nu pot fi alterate.

Aceste metadata pot fi extreme de folositoare, deoarece sunt utilizate in cadrul cautarilor intreprinse in Windows Vista. Astfel ca daca doriti sa descoperiti fiecare melodie din calculator care a fost compusa de Mozart, introduceti Mozart in fereastra de cautare iar Vista va cauta prin metadata pentru a va returna rezultatele dorite.

Insa exista cazuri in care nu doriti ca metadatele fisierelor voastre sa fie vizualizate de catr ceilalti, din afara companiei spre exemplu. Compania de analiza Gartner subliniaza faptul ca unele companii ar putea anexa metadata fisierelor despre un consumator- spre exemplu etichete de tipul “consumator bun”, sau un ‘consumator dubios’. Similar, pot exista metadate personale pe care nu doriti sa le impartasiti cu cei din jur.

Este usor de inlaturat orice metadata din orice fisier : deschideti Windows Explorer si efectuati clic dreapta pe fisierul dorit. Alegeti Properties. Selectati tab-ul Details. Va aparea o fereastra cu metadatele fisierului. Faceti clic pe link-ul Remove Properties and Personal Information din josul ferestrei. Va aparea fereastra de dialog Remove Properties. Selectati Remove the following properties from this file si bifati casutele din dreptul metadatelor pe care doriti sa le eliminate. Faceti clic pe OK. Metadatele selectate vor fi inlaturate. Alternativ, puteti crea o copie a documentului cu toate metadatele inlaturate. Selectati Create a copy with all possible properties removed si faceti clic pe OK.

De asemenea puteti inlatura simultan metadatele mai multor fisiere. Selectati fisierele pe care doriti sa le modificati, efectuati clic dreapta si urmati pasii de mai sus pentru inlaturarea metadatelor. Totusi, pentru ca aceasta metoda sa reuseasca este necesar ca fisierele sa aiba aceleasi tipuri de campuri de metadate.

5. Modificare meniului clic-dreapta din Windows Vista

Meniul contextual in Windows Explorer, sub Windows Vista este extrem de util. Un clic dreapta pe orice fisier si apare un meniu ce va permite sa efeectuati o multitudine de actiuni, precum deschiderea, tiparirea, stergerea, copierea, crearea unei scurtaturi pentru acesta si asa mai departe. Optiunile exact care apar variaza in functie de setarile sistemului si de programele aditionale instalate.

Daca doriti, puteti adauga optiuni meniului contextual. Tineti apasata tasta Shift in timp ce efectuati clic dreapta pe un fisier si veti descoperi cateva optiuni suplimentare ale meniului, marcate cu sageti. Iata noile optiuni si efectul acestora :

Open as Read-Only : Deschide un fisier ce poate fid oar vizualizat.

Pin to Start Menu: Ataseaza o scurtatura catre fisier in meniul Start. Pentru inlaturarea acesteia din meniul Start, efectuati clic dreapta pe scurtatura si selectati Remove from the list.

Add to Quick Launch: Aceasta optiune adauga o scurtatura a fisierului in bara Quick Launch, in partea stanga. Pentru inlaturarea acesteia, efectuati clic dreapta pe ea si selectati Delete.

Copy as Path: Aceasta optiune copiaza numele si locatia fisierului in clipboard. Puteti lipi ulterior aceasta cale unde doriti.

6. Accelerati sau opriti Windows Aero

Windows Aero adauga sclipici interfetei, insa in functie de resursele hardware va poate totodata incetini sistemul. Puteti accelera PC-ul oprind complet Windows Aero sau dezactivand doar o parte din functiile acesteia.

Pentru a opri Aero: efectuati clic dreapta pe desktop si selectati Personalize/ Windows Color and Appearance. Inca un clic pe Open classic appearance properties fore more color options. In cadrul meniului Color scheme, alegeti optiunea Windows Vista Basic sau Windows Vista Standard si apasati OK. Aero va fi de acum dezactivat.

Cum procedati daca, spre exemplu va plac animatiile ferestrelor din Windows Aero insa doriti sa dezactivati transparenta acestora? Puteti dezactiva cateva proprietati ale Aero pentru a va accelera PC-ul. Pentru aceasta, selectati Start/ Computer/ System properties. Faceti clic pe Advanced system settings apoi, in sectiunea Performance faceti clic pe Settings. Selectati Custom, debifati optiunile pe care doriti sa le dezactivati si apasati OK.

7. Evitati ecranul de logare Windows Vista de pe calculatoarele cu mai multe conturi utilizator

Atunci cand detineti mai multe conturi utilizator pe un PC Windows Vista, de fiecare data cand restartati calculatorul veti primi un ecran de intampinare ce va listeaza toate conturile disponibile. Apoi trebuie sa alegeti unul din ele si sa introduceti parola pentru a putea utiliza Windows Vista.

Dar daca utilizati un singur cont utilizator in cea mai mare parte a timpului si ocazional pe restul ? V-ar placea sa evitati ecranul de intampinare ce listeaza conturile utilizator si sa va logati automat de fiecare data cand porniti calculatorul ? Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati : in cadrul Start/ Search sau intr-o fereastra command prompt introduceti control userpasswords2 si apasati Enter. Va aparea ecranul User Accounts. Subliniati contul pe care doriti sa va logati automat la pornirea calculatorului, apoi debifati casuta din dreptul optiunii Users must enter a user name and password to use this computer si apasati OK. Va aparea fereastra de dialog Automatically Log On. Introduceti parola pentru contul in care doriti sa va logati automat si apasati OK. De acum inainte, va veti loga automat utilizand acel cont. Cand sunteti logat, daca doriti sa intrati intr-un alt cont, utilizati Fast User Switching : faceti clic pe butonul de Start, apoi pe semnul din coltul dreapta jos al meniului si selectati Switch User. Veti primi un ecran pe care vor fi listati utilizatorii calculatorului si din care va puteti alege noul cont de utilizator.

8. Remodelarea cursorului

Clipitul cursorului in Windows Vista va poate enerva, mai ales ca uneori este greu de gasit pe ecran, in special daca folositi un laptop. Insa puteti ingrosa cursorul destul de usor. Selectati Control Panel/ Ease of Access/ Optimize visual display. Faceti scroll in josul ecranului pana la Make things on the screen easier to see. De aici, puteti ingrosa cursorul Windows Vista. In dreapta optiunii Set the thickness of the blinking cursor selectati un numar si faceti clic pe Save. Cursorul va fi de acum modificat si mai usor de depistat pe ecran.

9. Screensaver Vista

Microsoft nu permite personalizarea comportamentului screensaverelor ; spre exemplu schimbarea aspectului baloanelor din screensaver-ul Bubbles, sau grosimea nervurilor din screensaver-ul Ribbons.

Daca doriti sa va mozoliti mainile utilizand Registry, le puteti totusi modifica pe amandoua. Pentru screensaver-ul Bubbles, spre exemplu, puteti metaliza balonasele, le puteti adauga umbre si un fundal negru. Pentru aceasta, lansati Registry Editor tiparind regedit in cadrul Start/ Search sau intr-o fereastra command prompt. Apoi navigati pana la HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Screensavers\ Bubbles, selectati Edit/ New DWOR (32-bit) Value si create o noua valoare pentru DWORD, denumita MaterialGlass. Introduceti 1 in campul Value data daca doriti balonase transparente sau 0 pentru cele metalice. Creati un DWORD denumit ShowShadows si atribuiti-i valoarea 1 pentru a afisa umbre in jurul baloanelor, precum si valoarea 0 pentru a le elimina. Creati un DWORD denumit ShowBubbles si atribuiti-i valoarea 1 pentru afisarea baloanelor pe desktop, precum si valoarea 0 pentru a le afisa pe un background negru.

Cand veti iesi din Registry Editor, noile setari se vor activa.

10. Animatii in slow-motion

Cu acest ‘hack’ puteti incetini animatiile care au loc atunci cand maximizati sau minimizati ferestrele. Pentru asta trebuie sa editati Registry mai intai. Apoi, de fiecare data cand doriti sa incetiniti animatiile, tineti apasata tasta Shift. Eliberarea tastei va insemna revenirea animatiilor la stare initiala.

Lansati Registry Editor tiparind regedit in Start/ Search sau intr-o fereastra command prompt, apoi apasati Enter. Apoi, navigate pana la HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ DWM, selectati Edit/ New DWORD (32-bit) Value si creati un DWORD nou, denumit AnimationsShiftKey. Dati-I valoarea 1. Inchideti Registry Editor, dati log off din Windows si logati-va din nou sau restartati sistemul de operare. Tineti apasata tasta Shift si minimizati sau maximizati o fereastra. Animatia ar trebui sa incetineasca. Pentru a rula animatia la viteza normala, eliberati tasta.



MULTUMIRI: http://hackpedia.info/viewtopic.php?f=28&t=8891

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu